višne: Množstvo najnovších výskumov potvrdilo, že višne chránia pred chorobami srdca. Pravidelné konzumovanie višní dokonca zabraňuje vzniku cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Toto ovocie pomáha aj pri liečení porúch pamäte.
čerešne: Čerešňa nie je iba obľúbenou prísadou do koláčov a kompótov. Čerstvo odtrhnuté plody vám dodajú množstvo vitamínov a prospešných látok. Obsahujú veľa vitamínu C na posilnenie imunity a draslík, ktorý pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Kyselina listová podporuje činnosť mozgu a nervov, množstvo vápnika je prospešné pre kosti, zuby a dobrú funkciu nervov, železo prispeje ku krvotvorbe a okysličeniu buniek. Čerešne pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela škodliviny a čistia obličky. Tieto bobuľky zdravia sú pomocníkom aj pre pleť. Zmierňujú ochabnutie a zneškodňujú voľné radikáli. Okrem toho ničia škodlivé enzýmy spôsobujúce starnutie pokožky. Čerešne vďaka obsahu jódu pomôžu aj chorým so štítnou žľazou a vďaka vápniku prospejú kostiam a zubom. Čerešne sú preto vhodné pri zápaloch, paradentóze a artritíde. Sú vhodnou zložkou diét, pretože obsahujú veľa vody, majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Ak zjete každý deň za hrsť čerstvých čerešní, zlepší sa vám trávenie, detoxikujete organizmus a podporíte vypnutie a vyhladenie pleti.
maliny:
Maliny obsahujú okolo 13% jednoduchých cukrov, z minerálnych látok veľa vápnika, horčíka, fosforu, železa, draslíka, vitamínu C, karotén a vitamíny skupiny B, ďalej kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, mravčiu, salicylovú, glykosidy. Taktiež obsahujú pomerne mnoho pektínu, trieslovín a rastlinného farbiva. Jadierka obsahujú 16% žltozeleného oleja. Obsah kyseliny salicylovej je prospešný pri horúčkovitých ochoreniach (znižuje horúčku obzvlášť u malých detí). Maliny sú žlčopudné a močopudné, takže sa odporúčajú pri reumatizme a niektorých ľadvinových a pečeňových chorobách. Vitamín A je prírodným liečebným prostriedkom pri očných problémoch a poruchách videnia. Už v starej čínskej medicíne boli maliny využívané proti šeroslepote. Maliny zlepšujú prísun výživných látok. Vysoká koncentrácia rutinu (vitamínu P) spevňuje cievy v oku.
Okrem toho obsahujú dostatok biotínu, transportujúceho síru, rovnako dôležitú pre lesk a hustotu vlasov a pre pružnosť pleti. Pôsobia protizápalovo, odbúravajú cholesterol a priaznivo pôsobia pri anémiách. Pomáhajú pri prechladnutí a znižujú vysoký krvný tlak.
egreš: Hneď po hrozne sa egreše vyznačujú najväčším množstvom ovocného cukru z celého domáceho bobuľového ovocia. Ich príjemne kyslastá chuť súvisí s vysokým podielom vínnej, jablkovej a citrónovej kyseliny, ktoré podporujú chuť do jedla a trávenie.
černice: Nový výskum prebieha na zdravotné účinky černíc. Ovocie BlackBerry je známe, že obsahuje antioxidanty polyfenolov. Polyfenolov antioxidant je druh antioxidant charakteristická prítomnosťou niekoľkých phenoll funkčných skupín. V ľudské zdravie, tieto látky číslovanie viac ako 4000 rôznych druhov, sú považované za nástroj v boji proti oxidačnému stresu, kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny.
Nový výskum ukazuje, že čučoriedky (tiež známy ako čierna maliny), znižuje riziko rakoviny pažeráka. Ohio State University vedci zistili, černice môže ochrániť pred rakovinou pažeráka znížením oxidačného stresu, ktorý vyplýva z Barrettova pažeráka, prekancerózne stav zvyčajne spôsobené refluxnej choroby pažeráka.
jahody:Určite vám neunikla farba jahôd – červená. Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jahody dávam do pozornosti najmä tým, ktorí chcú chrániť svoj mozog: jahody majú ochranný účinok na nervové bunky. Jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6-12 hodín – ešte dlhšie ako najtmavšie čučoriedky.
hrušky:
- obssahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahkostráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v kombinácií s ovsennými vločkami. Ich plody alebo šťava sa používajú v
ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruch y trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v ssurovom stave spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušlachtilé.jablká:
- Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov a v supke nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky. Jablká majú
vysoký obsah draslíka. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú pri hnačke a zápche. Proti hnačke pomáhajú sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, ktoré povzbudzujú činnosť čriev. Sú osvedčený prostriedok pri ťažkostiach s kĺbmi. Podporujú odolnosť proti chorobám. Jablká pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventývnym účinkom. Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk. Jemne nastrúhané jablko i so šupkou konzumované večer viaže v črevách toxické látky.
Množstvo : Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer regeneruje a očisťuje organizmus.
marhule:
- Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy stárnutia a uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a poruchy
sústredenia. Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Urýchlujú tvorbu buniek. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom železa. Majú priaznivý plyv na sliznicu pľuc silných fajčiarov.
Množstvo : Čerstvé alebo sušené marhule jedzte ľubovolne. Už tri plody obsahujú karotény v množstve polovičnej dennej potreby dospelého človeka. Za hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20% denného príjmu draslíka, ženám viac ako 10% železa a mužom takmer 20%.
grep:
- Účinky : Obsahuje vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakaroten, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý napomáha zachovať si maldosť a chráni nás pre infekciami.
Množstvo : Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C.
ananas:
Účinky :
- má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.
Množstvo :
- v čase diéty konzumovať pol ananásu denne, jeden plátok pred každým jedlom. Časté konzumovanie čerstvého ananásu má blahodárne účinky. Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.
Účinky : Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B.Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobi močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky.Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Výhodou najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou.
Množstvo : Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.
slivka:
ribezle:
Účinky : V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti arterioskleróze, nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Sú bohaté na beta-karoté, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú uľavu pri zápale. Sú výborným zdrojom draslíka.
Množstvo : Jedzte ľubovolné množstvo, predovšetkým surové. Džúsy z čiernych ríbezlí často obsahujú len trochu ovocia. Preto si radšej skontrolujte obal.
Účinky : Vitamín a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. Kálium a magnézium organizmus prečisťujú. Sú zdrojom vitamínu C. Majú protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice.
Množstvo : Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť proti chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľudia ktorý jedli denne 100g citrusového ovocia sa znížilo riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.
litchi:Litchi obsahuje vitamín C, draslík, sodík a vápnik. Je v ňom zastúpené 1,2% bielkovín, 15% sacharidov a 0,3 – 1,2% kyselín. V Číne slúži k liečení kašle, nádorov a žalúdočných vredov pecky vraj pôsobili ako analgetika.
avokádo:
Avokádo obsahuje veľké množstvá vlákniny, draslíka, medi a vitamínov B6 a E. Má tiež vyšší obsah tuku, (preto aj kalórií), ale väčšina tukov sú pre srdce zdravé mononenasýtené tuky. Preto je avokádo vhodné najmä pre deti s malým žalúdkom a vysokou potrebou živín a kalórií v malom množstve potravy.Avokádo má vysoký obsah draslíka, ktorý riadi srdcový rytmus a krvný tlak a spolu so sodíkom reguluje rovnováhu tekutín - jedno malé avokádo obsahuje viac draslíka ako banán. Menej slanej stravy a viac potravín bohatých na draslík pomôžu predchádzať vysokému krvnému tlaku.Ak si deti navyknú jesť avokádo, pomôže im zlepšiť stav pokožky postihnutej akné a ekzémami vďaka obsahu vitamínu E. Táto látka pomáha hojeniu pokožky a zabraňuje tvorbe jaziev, preto je avokádo dôležité najmä pre deti, ktoré sa často porežú alebo zrania.Úžitok
- bohaté na živiny (pre malé brušká)
- dobré tuky v boji proti srdcovo-cievnym chorobám
- umocní živiny z iných zelenín
- dobré pre pokožku
moruše: Moruše jsou známy od nejstarších dob a částečně používány jako léčiva. Plody byli ve starověku velmi oblíbené a byli jim připisovány trávicí, narkotické a antibiotické vlastnosti; sloužily i k barvení vína. V Střední Ázii se odedávna sušily a mlely na sladkou mouku, která byla přidávána do těsta. Dobře sušené jsou trvanlivé a nahrazují cukr. Jsou známy zejména z kulturní historie starých Tadžiků. Předmětem sběru na léčebné účely bývají dnes jen plody – Fructus mori (červenec – srpen). Za syrova je to chutné ovoce. Lze z nich připravovat šťávu, nakládat jako kompot a zvlášť lahodný je sirup (Sirupus mororum). Bílé plody jsou velmi vhodné na přípravu moštu, který medově chutná. Kvalitní je i víno (Vinum moratum). Plody je možné sušit (nejlépe umělým teplem). Šťáva je někdy používána na barvení vína a podle Hagera (1930) při bolestech v krku.
Farmaceuticky je možné moruše hodnotiť ako mierne laxans, expektorans a zdroj na prípravu osviežujúceho sirupu bohatého na ovocné kyseliny (obvyklá jednotlivá dávka je podle Brit Pharm. Cod. 1923; 1,7 – 3,5 g sirupu). Menej obvyklé použití majú listy . Obsahujú mnoho uhličitanu vápenatého, adenin (purinová báze, dôležitá zložka nukleových kyselin, napr.. bunečného jádra), asparaginovou aminokyselinu, glukózu, minerálne soli, trísloviny a j. látky. Je im prisudzovaný adstringentný účinok, regulačné pôsobenie na hladinu krvného cukru a sú doporučované pri cukrovke a onemocneniu slinivki brušnej

Účinky :
Komentáre